Architektura

Industrialna przestrzeń

Coraz szybciej rozwijające się miasta, takie jak Oslo czy Kopenhaga, otworzyły się na wodę, adaptując tereny przyportowe. Czerpiąc ze skandynawskiej idei harmonijnego rozwoju miast i najlepszych architektonicznych wzorców powstał projekt DOKI.

Architektura części mieszkaniowej


MIESZKANIA I APARTAMENTY

 

Projekt DOKI living, master plan dla całej inwestycji oraz księga konserwatorska to dzieło dr inż. arch. Wojciecha Targowskiego, twórcy projektu Europejskiego Centrum Solidarności.

Przestrzeni inwestycyjnych poszukuje się w centrach miast. Przemysł ustępuje z cennych gruntów, które dodatkowo zyskują na atrakcyjności gdy są położone w pobliżu rozległych akwenów. Tereny nadwodne opuszczone przez porty i stocznie stają się najbardziej poszukiwanymi miejscami zamieszkania. Tętniące nowym życiem doki i nabrzeża Londynu, Hamburga, Oslo, Bilbao i innych portowych miast Europy i świata budują współczesną, intrygującą tożsamość miast.

Tak dzieje się i w Gdańsku, zwłaszcza na terenach postoczniowych, gdzie cenne dziedzictwo scenerii historycznych zdarzeń staje się inspiracją dla współczesności.

Nie będzie to kolejna dzielnica mieszkaniowa, ale autentyczne miasto, z różnorodnym programem funkcjonalnym, w którym oprócz mieszkań powstaną zespoły sklepów, restauracji i kawiarni uzupełnione propozycjami miejsc pracy w biurach i usługach, wzbogacone nęcącą ofertą kulturalną. Tak zbudowana przestrzeń nosić będzie wszelkie cechy intensywnej przestrzeni miejskiej.

Intencją projektu jest jednak zachowanie równowagi, tak by obfitość nie stała się uciążliwością. W związku z tym zaprojektowano przyjazną przestrzeń skupiającą miejskie życie, sprzyjającą wypoczynkowi i integracji, z której skorzystają zarówno pracownicy, jak i okoliczni mieszkańcy czy turyści. W wyniesionych ponad terenem, zielonych podwórzach, znajdą się miejsca wypoczynku przeznaczone wyłącznie dla mieszkańców. Uczynią one możliwym połączenie walorów charakterystycznej cechy miejskości – bliskości usług i atrakcji, z zapewnieniem potrzeby wyciszonej prywatności.

dr inż. arch. Wojciech Targowski
Architekt

Czytaj więcej
Zwiń

Architektura części biurowej


BIURA

 

Jako APA Wojciechowski zaprojektowaliśmy dla Torusa dwa budynki biurowo-usługowe w bardzo eksponowanym miejscu – w bezpośrednim sąsiedztwie Sali BHP i Europejskiego Centrum Solidarności, niedaleko Drogi do Wolności oraz Placu Solidarności z Pomnikiem Poległych Stoczniowców. W takim miejscu decyzje projektowe należy podejmować ze szczególną ostrożnością.
Urbanistyka terenu zdeterminowana jest planem miejscowym, w miarę elastycznym, ale w związku z historycznym charakterem obszar ten objęty jest również ochroną konserwatorską.

Jedną z wytycznych konserwatorskich było stopniowanie, czyli gradacja wysokości zabudowy. Od strony Sali BHP i Drogi do Wolności zabudowa powinna być niższa, aby nie przytłaczać ważnych pod względem historycznym budynków. Im dalej na zachód, tym budynki mogą być wyższe.
Projektowane przez nas biurowce będą więc architekturą tła – stworzą drugi plan dla ważnych obiektów związanych z historią Gdańska.
Przy studiowaniu właściwych proporcji i kierunków zabudowy pomogły nam spotykające się na tym terenie dwie siatki urbanistyczne: pierwsza to kierunek Sali BHP i dawnego budynku dyrekcji, druga to duży budynek hali U-Bootów i dawna blachownia. W pewien sposób zdefiniowało to dynamikę form, otwarcia widokowe i rozmieszczenie placów.

Kluczowa jest oczywiście funkcjonalność obiektów. Ze względu na to, że są to biurowce, szukaliśmy odpowiedniej dla tej funkcji formy, która zapewni dobre doświetlenie przestrzeni pracy, w najwyższym standardzie. Na ostatnich kondygnacjach od strony Drogi do Wolności przewidzieliśmy realizację tarasów oferujących piękne widoki i zachęcających do nieformalnych spotkań na świeżym powietrzu.
Przy tworzeniu podziałów elewacyjnych inspirowaliśmy się zarówno historycznymi zdjęciami, jak i istniejącymi budynkami postoczniowymi. Próbowaliśmy odnaleźć dialog między starym i nowym, mając na uwadze, że chcemy stworzyć spokojną architekturę tła, która nie będzie krzykliwa. Elewacje budynków cechują się więc dużą powtarzalnością i modułowością, a podziały okienne znajdują rytm z przeszkleniami starych budynków stoczni.
Dążyliśmy do uzyskania ciągłości fasady w parterze, która nawiązuje do dawnej konstrukcji blachowni. Odtworzyliśmy w symboliczny sposób charakterystyczne elementy kratownic, które służyły do transportu blach. Wokół dwóch brył budynków powstały opaski, które z perspektywy stojącego tam człowieka domknęły tę przestrzeń, stworzyły pewną kontynuację i zdefiniowały wewnętrzne dziedzińce. Elementy techniczne na dachach będą osłonięte ażurowymi skratowanymi konstrukcjami, co również wynika z inspiracji historycznymi budynkami (ich dachami).
Poszukując materiałów zależało nam na tym, aby utrzymać surowy charakter, zbliżony w swojej kolorystyce i fakturze do budynków stoczniowych – ceglana czerwień, odcienie ziemi, szarości betonu połączone z elementami stalowymi w odcieniach grafitu. Naszą intencją nie było tworzenie pastiszu, naśladowania form historycznych artefaktów. Szukaliśmy symbolicznych nawiązań i dialogu poprzez wypracowany detal zauważalny dla wprawnego oka.
W całym procesie projektowym dużą rolę odgrywa zrównoważone podejście do budownictwa. Rozwiązania takie jak zielone dachy, ograniczenie zużycia wody czy infrastruktura dla rowerzystów to już standard, o którym się nie dyskutuje. Biurowce będą jednak oferować dużo więcej ciekawych i innowacyjnych rozwiązań, potwierdzonych ekologicznymi certyfikatami.
Realizacja budynków w tak ważnym miejscu to ogromna odpowiedzialność. Chcieliśmy, aby biurowce spod naszej kreski stworzyły tam przyjazny klimat do pracy, ale nie odwracały przy tym uwagi od ikonicznych budynków znajdujących się wokół..
Zaprojektowana zabudowa biurowa stanie się niedługo integralną częścią wielofunkcyjnego miejskiego habitatu Młodego Miasta tętniącego życiem przez całą dobę.

APA Wojciechowski
Dżafar Bajraszewski
Architekt-Partner
 

Czytaj więcej
Zwiń


APARTAMENTY SERWISOWANE

 

Już niedługo historyczna hala otrzyma drugie życie. Prostokątny, masywny budynek z ceglaną elewacją oraz przeszklonymi klatkami schodowymi zostanie odrestaurowany, a jego odnowione mury podkreśli efektowna iluminacja. We wnętrzu MONTOWNI zostanie zaaranżowana funkcjonalna przestrzeń, która będzie się składać z części gastronomicznej, hotelowej, usługowej oraz wystawienniczej połączonej z salą konferencyjną o powierzchni blisko 400 m². MONTOWNIA będzie nie tylko nową, atrakcyjną, bo wpisaną w zabytkowe, postoczniowe wnętrza ofertą noclegową, ale także przestrzenią, która zapewni zupełnie nową jakość doznań turystom tak chętnie odwiedzającym Gdańsk. W sąsiedztwie zabytkowej hali powstaną budynki mieszkalne i biurowe, które wspólnie z MONTOWNIĄ stworzą wielofunkcyjną dzielnicę dedykowaną mieszkańcom Gdańska i turystom.